Roman, Samleren, 2009

Emma Dombernovsky, en kvinde i trediverne, har helt og holdent har indrettet sit liv for bedst muligt at kunne dyrke hvad hun selv kalder tænkningens minimalhedonisme: At tænke uden andet formål end det at nyde selve det at tænke. Emmas mand, JC, rejser væk i seks uger for at forske, og Emmas elskede farmor dør og efterlader hende et sommerhus i en mondæn ferieby. Her tilbringer hun en lang ferie, møder blandt andre en surfer og en rigmandsdatter på gennemrejse, og bliver ven med den lokale graver. Hun tænker, slår smut, overvejer hvad hun skal gøre af sin farmors urne og lader sig i øvrigt føre af tilfældet. Da efteråret nærmer sig, er hun gravid uden at vide hvem faderen til barnet er.

Bogen blev præmieret med EUs Litteraturpris, 2010

© Adda Djørup


Anmeldercitater

”Det er et værk, som lever på en eminent situationsfremstilling; der er tale om punktnedslag i den menneskelige komedie. Nogle stærkt sansede, andre usentimentalt erkendende, irørt venlig men ikke brodfattig satire, og alle båret af en raffineret humor og et meget fint blik for menneskers på én gang rørende og fjollede gang på jorden.”

Preben Rasmussen, Dagbladene.dk

-

“Adda Djørup skriver langt bedre end snart sagt alle de forfattere, der lever af spændingskurvens udslag op og ned. Det er simpelthen en udsøgt fornøjelse at være i selskab med unge Emma ... Stilen er lettere arkaisk, altmodisch, og det hele emmer af overskud.”

Erik Svendsen, Jyllandsposten

-

Emma har en last, som hun kalder ”tænkningens minimalhedonisme”. Kombineret med hendes formidable evne til at observere, bliver denne såkaldte last katalysator for nogle meget morsomme betragtninger. Disse var dog ingenting, hvis ikke Adda Djørup i så flot form lader sit arkaiske sprogbrug folde sig ud. Da Emmas figur samtidig er som skabt til at blive svøbt netop i et sådant sprog-greb, kan man simpelthen ikke ønske sig mere – fuldendt formstøbt!

Maria Guldager, Litteratursiden

-

“Adda Djørup skriver humoristisk, intelligent og elegant.”

Mai Misfeldt, Berlingske Tidende

-

"Den mindste modstand" er en lille, men intens roman, der giver læseren selv noget at tænke over og får tankerne til at flyde. Djørup skriver fantastisk, højtideligt og dog usnobbet ... Det er en fornøjelse at se så ny en forfatter udvise så stor og imponerende selvsikkerhed. I opbygningen af plottet såvel som i sin bemærkelsesværdige omgang med sproget. Man kan kun glæde sig til mere fra Djørups pen.” 

Christine Fur Poulsen, Fyns Stiftstidende